Uusia sääntöjä 2023

Sääntöillan kouluttajana toimii kansainvälinen liittotuomari, tuomarikouluttaja Timo Huvinen.

Golfmaailman ylimmät auktoriteetit eli R&A ja USGA ovat jälleen ahkeroineet ja tuoneet iloksemme sääntöjen muutoksia ja tarkennuksia.


Uusia sääntöjä 2023

Golfin säännöt kokivat suuremman mullistuksen v. 2019 ja nyt on aika korjata uusiin sääntöihin jääneitä epäloogisuuksia ja virheitä sekä tehdä säännöistä edelleen ymmärrettävämpiä pelaajan kannalta. Tässä oleellisimpia sääntömuutoksia, jotka tulivat voimaan vuoden vaihtuessa:

Tasoituksen merkitseminen tuloskorttiin
Tasoituskierrosta pelatessaan tai tasoituksellisessa lyöntipelikilpailussa pelaajan ei enää tarvitse merkitä tasoitustaan tuloskorttiin. Nykyisin valtaosa tuloksista syötetään muutenkin sähköisesti eri applikaatioiden kautta, jolloin järjestelmä käyttää automaattisesti keskusrekisterissä ylläpidettävää tasoitusta. Muistettakoon selvyyden vuoksi, että tämä koskee lyöntipelin tasoituskierroksia, eikä välttämättä erilaisia scramble-, skini-, reikäpeli- tms. kisoja. Näissä kilpailun järjestäjä voi määrätä pelaajan ilmoittamaan tasoituksensa. (Sääntö 3)

Pelissä vioittunut maila
Pelissä vioittuneen mailan saa korvata. Vioittuneella mailalla saa jatkaa kierroksen loppuun tai sen voi korvata millä tahansa mailalla. Vihapäissään tai muuten tahallisesti vioitettua mailaa ei saa korvata. (Sääntö 4)

Pallon vaihtaminen
Jos pelaaja vaihtaa pelipalloa kesken reiän pelaamisen silloin kun se ei ole sallittua, seuraa yhden lyönnin rangaistus aiemman kahden lyönnin sijaan. (Sääntö 6)

Luonnonvoimat liikuttavat peliin laitettua palloa
Kun pallo on droppaamalla tai asettamalla laitettu peliin, luonnonvoimien liikuttaessa pallon kentän eri alueelle tai outtiin, se palautetaan takaisin ilman rangaistusta. Esimerkiksi: estealueelta vapautuessaan pelaaja droppaa pallon sääntöjen mukaisesti ja se jää peliin. Jos pallo tämän jälkeen esim. tuulen vaikutuksesta pyörähtää estealueelle, pallo asetetaan takaisin, eikä tästä seuraa rangaistusta. Jos pallo liikkuu, mutta se pysyy samalla kentän alueella, palloa ei palauteta takaisin (paitsi griinillä, jota koskee sääntö 13.1d). Ja luonnollisesti tämä sääntö ei myöskään koske tilannetta missä palloa ei ole välillä nostettu, vaan se on lyönnin seurauksena pysähtynyt vaikkapa bunkkerin reunalle, mistä tuuli puhaltaa sen bunkkeriin. (Sääntö 9)

Pelilinjaa osoittavan merkin käyttö
Pelaaja ei saa asettaa maahan mitään esinettä tms. merkkiä helpottamaan pelilinjan määritystä, stanssin ottamista tai swingin suorittamista edes ennen lyöntiin asettumista. Aiemminhan tämä oli sallittua, kunhan merkin muisti poistaa ennen lyöntiä. (Sääntö 10)

Caddien tai pelipartnerin kielletty alue
Pelaajan caddie tai pelipartneri ei saa olla pelaajan takana pelilinjan jatkeella tai sen läheisyydessä pelaajan aloittaessa lyöntiasennon ottamisen eikä lyönnin suorittamisen aikana. Muut pelaajat voivat edelleenkin seistä pelilinjan takana, vaikkapa vasta-aurinkoon pelatessa, katsomassa mihin suuntaan pallo lähtee. (Säännöt 10, 22, 23, 24)

Pallo osuu hyönteiseen viheriöllä
Tarpeellinen muutos sääntöihin koskee tilannetta, jossa pallo lyötäessä griinillä osuu esim. hyönteiseen, hämähäkkiin tai matoon, joka on määritelty irralliseksi luonnonhaitaksi. Tällaista lyöntiä ei enää uusita. Aiemminhan mihin tahansa eläimeen osunut lyönti griiniltä piti uusia, joka johti tulkinnanvaraisuuksiin ja jopa kohtuuttomuuksiin. (Sääntö 11)

Lipun linjassa vapautuminen
Lipun linjassa taaksepäin vapautumista koskeva, v. 2019 sääntöuudistuksen jälkeen kritiikkiä saanut sääntö muuttuu. Aiemmin pelaaja saattoi itse määritellä pudotusalueen, jolloin pudotuspaikan ei tarvinnut olla täsmälleen linjalla ja lähemmäs lippua vierähtänyt pallo saattoi aiheuttaa epätietoisuutta dropin uusimisesta ja asettamisesta. Uudistuksen myötä vapauduttaessa estealueelta, pelaamattomasta paikasta tai bunkkerista epänormaalista kenttäolosuhteesta lipun linjassa taaksepäin, pelaajan tulee pudottaa pallo linjalle. Maahan osuttuaan pallo saa vieriä 1 mailanmitan mihin tahansa suuntaan, ei kuitenkaan kentän eri alueelle. Pallo voi maahan osumisen jälkeen vieriä myös lähemmäs reikää, ei kuitenkaan lähemmäs kuin alkuperäinen pallon paikka tai referenssipiste. (Säännöt 16,17,19)

Paragolf osaksi sääntöjä
Paragolf, eli erilaisten toiminnan rajoitteiden piiriin kuuluvien golf, on nyt otettu mukaan sääntöihin. Sääntö 25 muokkaa golfin varsinaisia sääntöjä eri toimintarajoitteisten pelaajien osalta siten, että he pystyvät tasapuolisesti kilpailemaan kaikkien pelaajien kanssa riippumatta toimintarajoitteesta tai sen luonteesta. Aiemmin toimintarajoitteisia koskevat erityissäännöt ovat olleet paikallissääntöinä. (Sääntö 25)

Sääntöilta 19.4.
Lisää uusista ja vanhemmistakin golfsäännöistä oppii tulemalla sääntöiltaan Rinkkuun 19.4. klo 17.30. Illan kouluttajana toimii kansainvälinen liittotuomari, tuomarikouluttaja Timo Huvinen. Tilaisuus on maksuton jäsenille.

19.04.2023 17:30 - 19:30

Tapahtumapaikka

Espoo Ringside Golf
Espoo Ringside Golf