Tiedote kentän tilasta

Hauskaa Wapun odotusta kaikille !

Golfkenttämme talvehti hieman odotuksia paremmin. Pari griiniä oli hengissä ja muutama griini saatiin tekohengitettyä takaisin elämään. Normaalisti, mikäli griinit jäätyvät, voidaan siirtyä suoraan saattohoitoon.

Perussääntönä griinien rakentamisessa on veden poistaminen griinialueelta. Vähimmäisvaatimus on kolme veden poistumistietä griineiltä kallistuksien avulla. Meillä jostakin syystä on vain yksi suunta ja sekin on griineille. Kun griinin pohja jäätyy, niin salaojitus ei enää toimi. Kun sulamisvesiä tulee, niin ne jäätyvät griinien alimpiin kohtiin ja jääpolte tappaa griiniheinän hapenpuutteeseen. Eri heinälajit kestävät jäätä erilaisia aikajaksoja. Niittynurmikka lienee paras. Röllit kestävät jopa pari kuukautta, nata vähän vähemmän ja kylänurmikka noin kolme viikkoa, riippuen jäljellä olevasta vararavinnosta juuristossa. Meillä Rinkussa griiniheinänä on kylänurmikka.

Griinien ympäristö on melkein poikkeuksetta kumpuja, joista sulamisvedet valuvat griineille. Maljamaiset painuneet griinit keräävät veden, joka jäätyy lumen allakin kylmään nurmen pintaan. Poistimme jään kolme kertaa tänä talvena ja saavutimme torjuntavoiton. Viime vuonna kaikki griinit kuolivat. Tänä vuonna kaksi griiniä oli Ok.

Tämä tilanne ei tule muuttumaan ellei griinejä remontoida. Toisaalta griiniheinämme kylvää itse itsensä kauden aikana, mikäli hoitotoimenpiteet ovat oikeat. Se tarkoittaa suuria säästöjä siemenien ostokustannuksissa.

Kenttä tulee olemaan hyvässä kunnossa kauden aikana. Haittana on hitaampi avaaminen keväällä, koska useimmiten griinit joudutaan kasvattamaan siemenestä alkaen. Se taas vaatii maanlämmön vähintään 6-7 asteeseen. Siihen kentänhoito voi vaikuttaa vain harsoituksella. Jollei lämpö riitä, niin sitten on vain pakko odottaa. Mikäli griinit avataan ilman kunnollista nurmipeitettä, on syytä alkaa etsiä syyllistä kentän huonoon kuntoon koko kauden osalta. Paljas kasvualusta ei kestä jyräämistä. Kulutus estää nurmettumisen paljailla kohdilla. Päivittäiset leikkaukset nyhtävät beibiheinän juurineen kasvualustasta.

Tällä hetkellä paine griinien avaamiseen on kova. Monivuotisen nuorallakävelyn kokemuksella avaamme kentän kesägriineille perjantaina. Pari pohjoisen puolen griiniä ei näytä vielä elon merkkejä, mutta nekin avataan heti, kun sen pystyy järkevästi perustelemaan.

Tiipaikat on rakentamisen aikana yllättäen nostettu 30 senttiä ympäristöä ylemmäs ja se näkyy niiden hienossa kunnossa. Väylien pystyleikkaus on vielä tekemättä niiden märkyyden vuoksi. Se asia hoidetaan kuntoon heti, kun se on mahdollista. Pystyleikkuun myötä tautiläikät kasvavat nopeasti umpeen. Bunkkereita kunnostetaan talven jäljilta ammattitaidolla ja raffien leikkaus alkaa tällä viikolla.

En näe mitään syytä, miksei kenttä olisi tänä vuonna taas hieman paremmassa iskussa, kuin viime kaudella. Erityisesti odotan väylien kunnon parantuvan aiempaan verrattuna.

Autot pääsevät kentälle perjantaina, joten Avajaiskilpailu kai sitten oikeutetusti kirjoitetaan isolla A:lla. Kaikki kevään rajoitukset on tehty kentän koko kauden kuntoa silmällä pitäen ja pelikokemuksien parantamiseksi. Nyt kaikki näyttää ihan hyvälle kentän kunnon osalta. Toivotaan lämpöä ja kylmien öiden loppumista. Ensi viikolla yritetään sitten kastelujärjestelmää käytöön, mutta se on sitten jo taas ihan eri juttu. Alastulojälkien korjaamisista ja sellaisista ei nyt kannata kirjoittaa, koska me kaikki tiedämme asian tärkeyden ja se on hoitunut mielestäni hienosti harjoitusalueita lukuun ottamatta.

Iloista pelikautta kaikille, Pasi

Kategoriassa Ajankohtaista, Kenttämestarin blogi