Noottia nuuskaajille

Nettisivuillamme oli alkukaudesta sitten juttu Team Nuuskamuikkusista, jotka alkutalven kierroksilla kyllästyivät nuuskatyynyihin ja aloittivat niiden aktiivisen keräämisen.

Siivouspuuhiin tomerasti tarttunut Team Nuuskamuikkuset haluaa laajentaa siivousasennetta ja tehdä Rinkusta maailman nuuskattomin, tumpittomin ja muoviroskattomin kentän.

Nuuskaamisen toivoisi vähenevän vaikka tilastot kertovat muuta. Nuuskan päivittäinen käyttö on lisääntynyt yhä nuoremmissa ikäryhmissä. Sitä käyttävät jo alakouluikäisetkin.  Korona-ajalta ei tilastoja vielä ole.

Vuonna 2017 suomalaisista 20–64-vuotiaista miehistä nuuskaa käytti päivittäin viisi prosenttia ja 20–34-vuotiaista miehistä peräti yhdeksän prosenttia. Naisista päivittäin nuuskasi noin prosentti. Luvut ovat peräisin THL:n sivuilta.

Vaikka aikuisille on turha ruveta heristelemään sormea, en voi olla muistuttamatta nuuskan haitoista. Varsinkin nuoret pitäisi saada pysymään poissa tämän koukuttavan aineen käytöstä.

Nuuska sisältää ainakin 2 500 kemiallista yhdistettä, joista 28 on tutkitusti syöpää aiheuttavia aineita.

Se sisältää muun muassa raskasmetalleja ja viljelyssä käytettävien torjunta-aineiden jäämiä. Nuuskassa on myös kadmiumia, lyijyä ja arsenikkia.

Nuuskan käyttö nopeuttaa pulssia ja nostaa verenpainetta. Syöpien lisäksi myös riski sairastua sydämen vajaatoimintaan lisääntyy. Runsas nuuskan käyttö lisää kakkostyypin diabeteksen riskiä.

Suuvaurioita on monenlaisia.  Etenkin hampaiden purupinnat ja ikenet kärsivät sen käytöstä. Tässä vain muutama haitta.

Nuuska aiheuttaa nopeasti voimakkaan riippuvuuden ja käytön lopettaminen voi tämän jälkeen olla vaikeaa.

Nuuskan tarjoaminen kaverille on rikos

Koska nuuskaa saa tuoda vain omaan käyttöön, sen välittäminen eteenpäin on rikos. Kiellettyä on siis myymisen lisäksi myös nuuskan antaminen lahjaksi tai vaikka vain tarjoaminen kaverille.

Laki kieltää myös nuuskan ostamisen tai ottamisen vastaan. Jos siis kaveri tarjoaa sinulle nuuskaa ja suostut tarjoukseen, syyllistyt rikokseen.

Ja emmehän halua klubimme seinille jäähallien tapaisia kylttejä, joissa lukee: Nuuskaaminen kielletty. Olemme fiksuja, emmekä aiheuta harmeja itselle eikä muille..

Kategoriassa Ajankohtaista