Kenttämestarin blogi

Kausi 2017

Kenttä on avoinna talvigriineillä.


Kasvukausi hyvässä vauhdissa 10.5.2016

IMG_4389_800x532

Moi,

Kasvukausi on todellakin lähtenyt käyntiin räjähdysmäisesti. Meillä on sattumien summana parin työntekijän vajaus tässä kuussa, joten kentänhoitoon tulee vähän ylimääräistä painetta. Toistaiseksi kuitenkin laatu korvaa määrän, joten eiköhän tästä selvitä kuivin jaloin. Kenttä on jo periaatteessa kesäkunnossa, ainakin leikkuukorkeuksien mukaan. Griinien korkeus on 3,5mm, foret 8mm, lyöntipaikat 10mm ja väylät leikataan seuraavan kerran 11mm korkeuteen. Veijo leikkaa raffia aina kun ehtii 50 milliin. Joudumme kesäkuun alkuun asti soveltamaan bunkkereiden hoidossa, mutta aloitamme reunojen pystyharavoinnin 6.6.2016.

Griinit olemme pitäneet niin pelattavina, kuin kylänurmikan kanssa yhteiselossa on mahdollista. Primo-Maxin eli korrenvahvistajan ruiskutukset on aloitettu jo viikko sitten. Kasvuston lyhyt juuri keväällä ja korkeat päivälämpötilat ovat huono yhtälö. Niinpä kesäkauden pystyleikkuut alkavat huomenna. Leikkuu-uriin levitämme hiekkaa, joten griinit tasoittuvat ja nopeutuvat. Jyräyksiä olemme vältelleet muutamalla griinillä olevien tautilaikkujen vuoksi, mutta griinit jyrätään huomenna tai viimeistään torstaina, joten kovaa keskelle strategiaa puttauksessa kannattaa miettiä.

Työporukkaa tulee lisää taas kesäkuun alussa, joten muistetaan varovaisuus ja valppaus palloa lyötäessä. Alastulojälkien korjaaminen on meidän kaikkien etu. Hyvältä näyttää . . . . vähän liiankin hyvältä, mutta näillä mennään.

Kentällä nähdään, Pasi.


Kenttä on nyt auki kesägriineille 13.4.2016

038_800x533

Moi,

leikkuukorkeus on nyt 5mm ja griinien pitäisi tuntua hitailta normaaliin verrattuna. Laskemme leikkuukorkeutta heti, kun yöpakkaset loppuvat ja vuorokauden keskilämpötila on yli +5. Tällöin myös tapitamme pinnan löysäksi ja jyräämme perään, jotta ilmastusreiät umpeutuvat ja pinta tasoittuu paremmaksi.

Tiistaina saimme sadetusjärjestelmän käyttöön, mutta olemme sadettaneet vain päiväsaikaan yöpakkasten vuoksi. Yritämme sadettaa niin, ettei peli siitä kauheasti kärsisi. Kenttävessat avataan heti, kun yöpakkaset eivät riko pönttöjä vessoissa.

Työvoimaa on käytössä rajallinen määrä näin aikaisin keväällä, joten normaalista hoitotasosta tingitään hieman esimerkiksi bunkkereiden reunojen haravoinnissa. Polkujen ja teiden kunto paranee pikku hiljaa.

Kunhan lämpö lisääntyy, voimme ottaa klubiautot käyttöön. Väylät ovat vuodenaikaan nähden kivassa pelikunnossa, eikä ole järkeä riskeerata väylien kuntoa autoilulla ennen kasvukauden käynnistymistä. Harkka-alueelle ja klubigriinille tehdään pelireiät huomenna, jolloin ne ovat paremmin pelaajien käytössä.

Toivotan kaikille pitkää ja hauskaa pelikautta ! Pasi


Aurinkoista tiistaita kaikille 29.3.2016

Kentta_29.3.2016

Pääsiäinen vei lumet lähes koko kentältä ja talvehtiminen on mennyt paremmin kuin edellisenä talvena. Poistimme jäät helmikuussa ja nyt vaikuttaa siltä, että meillä on hyvät mahdollisuudet saada kausi käyntiin viime vuotta aiemmin. Tänään levitimme kalkin griineille ja lyöntipaikoille. Meillä oli vanhaa hivenainelannoitetta, jota levitimme helmikuussa jään päälle. Niinpä osalle griineistä voimme jo levittää suojaharson. Tämän vuoden lannoitekuorma piti tulla tänään, mutta tulee todennäköisesti huomenna. Siitä levitämme loput hivenaineet ja harsoitamme tällä viikolla kaikki griinit.

Tämän viikon aikana on tarkoitus viedä kalusteita kentälle ja pyrimme myös siivoamaan helmikuun tulvien sotkuja takaysillä. Jollei mitään kauheaa tapahdu, niin kenttä avataan talvigriineille perjantaina iltapäivällä. Sääennuste on kuitenkin luvannut yöpakkasia, joten palloränni on varmaankin auki klo 10:stä eteenpäin ja silloinkin vain jos kenttä on varjopaikoissakin sula.

Vesiestepaaluja puuttuu lampien ympäriltä, koska jotkut Kivat keksivät heittää ne ja osan lipuista veteen. Osa griinien suojanaruista oli revitty pois ja viety muualle, mutta toisaalta se nopeutti tänään meidän työntekoa. Yleisesti ottaen griineillä liikkuminen talvella on tappanut griiniheinää enemmän tänä talvena kuin koskaan viimeiseen kymmeneen vuoteen. Valitettavasti lähes kaikilla griineillä on tehty ilkivaltaa, joka myöhästyttää griinien avaamista. Siitä huolimatta toivotan kaikille hauskaa kevättä. Kaivakaahan mailat esille, niin perjantaina voidaan katsoa, kuinka lyönti on talvehtinut.

Kentällä nähdään, Pasi


Päivät lyhenee 22.10.2015

040_800x533

Morjesta,

Marraskuu painaa päälle ja päivät vaan lyhenee. Leikkuita ei juurikaan enää tehdä. Viimeiseksi jäänee viime tiistain griinileikkuu korkeutena 5 mm.

Kastelujärjestelmä saatiin tyhjennettyä, vaikkakin meillä oli ongelmia kompuran turbon kanssa. Väylien hiekoitus on nyt hoidettu ja seuraavana on väylille tulossa holkitus lähiaikoina. Miehitys kentänhoitoon ja syyshommiin on ollut minä ja Puuhis viimeiset kaksi viikkoa, joten tiipaikkoja siirretään, reikiä siirretään, roskiksia tyhjennetään, bunkkereita hoidetaan ja lehtiä kerätään ja puhallellaan syystöiden lomassa.

Monia on kiinnostanut se, milloin kesägriinit suljetaan. Noh, mikäli alastulojälkiä korjataan griineillä, niin sää ratkaisee griinien sulkemisen. Käytännössä erittäin märillä griineillä kasvuston juuret vaurioituvat ja ne kannattaa sulkea, tai sitten toinen tapaus on pakkaskelit, jolloin kasvuston solukko ei kestä pelaamista ja murskautuu toimintakyvyttömäksi. Tarkoitus on kuitenkin pelata griineille mahdollisimman kauan riskeeraamatta kasvuston talvehtimista.

Kausi on ollut pitkä, ja vaikean talven ja kylmän kevään vuoksi äärimmäisen haastava, mutta vielä on pelikautta jäljellä.

Nähdään kentällä, Pasi


Syksy etenee 30.9.2015

001_800x533

Kasvu kentällä alkaa hiipua ja niinpä leikkuita harvennetaan. Lisäksi nostimme leikkuukorkeuksia griineillä 4 milliin ja väylillä 13 milliin. Tiipaikat leikataan tätä nykyä 12 milliin.

WP_20151001_005_800x443
Aloitimme maa-aineksen siirron 9 väylän vieressä olevien puiden juurien peittämiseksi. Työ saataneen massan siirron osalta aika hyvälle mallille jo tällä viikolla.

Maanantaina lokakuun 5. päivä aloitamme kastelujärjestelmän tyhjennyksen ja samalla kenttävessat suljetaan tältä kaudelta. Sen jälkeen on vuorossa väylien hiekoitus. Viemme noita syystöitä eteenpäin kentänhoidon ohessa, joten tarkat päivämäärät riippuvat kentänhoidon töistä ja myöskin säästä. Toivotaan, että kuiva kausi jatkuu.

Muistetaan korjata alastulojäljet, Pasi


Kesä on ohi 30.8.2015

145_800x525

Huomenna on sitten taas se elokuun viimeinen päivä. Syystyöt on jo aloitettu lannoitusten osalta ja samoin olemme jo poistaneet pitkät heinät takaysiltä. Etuysin pitkiä heiniä poistellaan tällä viikolla. Holkituksista lyöntipaikat tehdään ensin ja griinien holkitus sitten viikolla 39. Tänä vuonna ei ole tarvetta tehdä niin suuria reikiä, kuin muutamana edellisenä syksynä on tehty. Holkituksen jälkeen reiät täytetään hiekalla ja griinit jyrätään, joten griinit saadaan hyvään pelikuntoon nopealla aikataululla.

Seuraavana on suunnitelmissa väylien hiekoitus ja holkitus. Myös kastelujärjestelmä tyhjennetään varmaankin lokakuun alussa. Lokakuussa myöhemmin on tarkoitus aloittaa maansiirtotyöt, jotta saamme peitettyä ysiväylän varrella olevat puunjuuret. Lisäksi on tietysti normaalit kentähoitotyöt, joten kiirettä pitää.

Tiedotamme suurimpien töiden tarkat päivät caddiemasterille ja nettisivulle, jotta pelaaminen häiriintyy mahdollisimman vähän. Ysin väylän juuria peitellessä tullaan väylä pelaamaan par3 lyöntipaikalta, mutta sehän on vasta lokakuussa.

Hometautien paine on näihin aikoihin pahimmillaan, joten pidetään huolta alastulojälkien korjaamisesta.

t. Pasi


Mestaruuskisaviikonloppuna 2.8.2015

004_800x533

Mestaruuksia ratkotaan parhaillaan, mutta kentänhoidossa mietitään jo seuraavia hoitotoimenpiteitä. Huomenna aloitamme griinien tappi-ilmastuksen, jotta turvaamme kivat griinit loppukautta ajatellen. Raffit tullaan leikkaamaan takaisin 50 milliin joka puolella kenttää. Trimmerihommia tehdään vesiesteiden reunoilla. Väylien syyslannoitus tehdään viikon päästä heti juhlaviikkojen päätyttyä.

Hauskaa elokuuta kaikille, Pasi


Mestaruuskisat lähestyvät 18.7.2015

WP_20150714_004_800x451

Alamme viritellä kenttää kauden pääkilpailua varten. Seiskalla vasemmalla olevat kummut on leikattu alas ja otettu mukaan pelialueeseen. Out-paalut ovat nyt kumpujen päällä.

Lippujen nuppiin on asennettu prismat nopeuttamaan mittalaitteiden käyttöä. Prismojen on todettu kestävän normaalia lipun kaatelua.

Leikkuissa tehdään muutoksia mestikoita silmällä pitäen. Väylät on jo nyt leikattu kymmeneen millin. Raffit leikattiin tänään griinien ympäriltä viimeistä kertaa ennen mestikoita. Parin viikon päästä griinien ympärillä oleva raffi on tuntuvasti vaikeampaa kuin tämänpäiväinen. Lisäksi väylien ympärillä leikataan vain 3-4 koneen leveyttä raffia ja annetaan uloimpien raffien kasvaa mestikoita ja sankarigolffia pelaavia pelaajia varten. Mestikoiden jälkeen raffit ajetaan taas alas normaaliin mittaan eli 50 milliin.

Olemme päätyneet melko alhaiseen raffin korkeuteen monesta eri syystä. Nopea pallon löytyminen auttaa pelin sujuvuutta. Toisaalta pelaaja voi tehdä loistolyönnin ja pallo ei kuitenkaan löydy, jos raffi on liian pitkää, ja se jos mikä harmittaa. Tarkoituksena on hyvä mieli pelaajille kierroksen jälkeen. Kolmantena ei voi olla väheksymättä viime aikojen
lisääntyviä punkkivaroituksia pitkässä heinässä. Niinpä raffit palautetaan normaaliin viiteen senttiin heti elokuun alussa.

Mestikoissa griinit ovat jonkun verran nopeampia kuin nyt. Kuitenkin otamme huomioon vaikeudet muodokkaiden griinien lipunpaikoissa, joten laskemme leikkuukorkeuden vain kolmeen milliin nykyisestä 3,5 millistä. Ristiinleikkuu, jyräys ja griinien kuivatus tietysti tekevät peliolosuhteista haastavat.

Hauskaa viikonloppua, Pasi


Leikkuukorkeudet 8.7.2015

103_800x533

Heinäkuun helteet olivatkin sitten vähän lyhyemmät kuin viime kaudella. Kenttä alkaa asettua uomiinsa ja olemme saaneet griinit ihan pelattavaan kuntoon. Muutamalla griinillä on rupea jäljellä. Tällä hetkellä kylänurmikka kukkii voimakkaasti, joten huomenna torstaina 9.7 käytämme tilannetta hyväksi ja painamme siemeniä maahan tähtiterällä. Viiltämisen jälkeen griinit leikataan, mutta pinta ei tule olemaan aivan priima. Kuitenkin jyräämme griinit perjantaina, joten palaamme normaaliin pelikuntoon taas viikonlopuksi.
Olemme laskeneet leikkuukorkeuksia joillakin kentän alueilla. Tällä hetkellä griinit on 3,5mm ja foret 8mm. Tiipaikaikkojen korkeus on 10mm ja väylät 12mm. Näillä näkymin joudumme kerran tapittaamaan griinit ennen juhlaviikkoja, mutta todennäköisesti jyräämme griinit heti tapituksen perään, jolloin vaikutus pelattavuuteen on mitätön.

Nauttikaa kesästä, Pasi


Suomen kesä on vähäluminen 8.6.2015

V__0E25_2
Rinkku 8.6.2015 / kuva Pasi Lampinen

Raju ukkosmyräkkä pyyhkäisi Rinkun yli puolenpäivän jälkeen ja salamoinnin takia kenttä jouduttiin sulkemaan. Kenttä myös jouduttiin pitämään ukkoskuuron jälkeen reilun tunnin ajan suljettuna, sillä väylät ja griinit olivat lumen peitossa kovan raekuuron jälkeen, eivätkä ne ihan hetkessä sulaneet.


Tilannekatsaus 5.6.2015

Nyt on kesä,

Tai ainakin, kun allakasta katsoo. Ihmeellistä, että tänä kesänä ei ole pääskysiä … Noh meille riittää tämäkin lämpö, kunhan ei yöllä ole pakkasta. Talvella kuolleet griinit ovat olleet henkisesti raskas taakka, mutta olemme taistelleet elämän puolesta kaikin mahdollisin keinoin. Siementen itämisen kannalta toukokuu oli aivan pas…. kelvoton.

Nyt olemme saaneet griinit jollakin lailla hyväksyttävään pelikuntoon, mutta ei kuitenkaan vielä Rinkun normikuntoon. Levää pääsi kertymään griinien pintaan, koska siellä oli avoimia paikkoja, joita nurmi ei täyttänyt. Siemenet eivät vaan itäneet kylmän maan vuoksi. Griinit on jyrätty tänään toisen kerran ja leikkuukorkeus on 4 milliä. Viime vuonna olimme suunnilleen samassa kunnossa, kun lumet lähtivät maasta. Elämä kylänurmikan kanssa antaa aina oman jännityksensä.

Joka tapauksessa olemme saaneet uusia käsiä tällä viikolla auttamaan kentän pelikuntoon saattamisessa ja se tulee näkymään yleisilmeessä päivittäin. Parhaillaan bunkkerit saavat peruskunnostuksen ja ensi viikolla alkavat myös puiden ympäristöjen trimmaukset. Vesiesteiden reunat siistitään ja jatketään kuorikkeen levitystä haketusalueille. Voikukan ruikutukset on tehty jo takaysille ja osalle etuysiä ja ne pyritään tekemään loppuun heti, kun siihen on mahdollisuus.

Nyt on muutama kausi mennyt hienosti, mutta toisaalta, makean maistaa paremmin, kun välillä maistaa vähän hapanta.

Hakusessa makeaa kesää kaikille, Pasi


Tilannekatsaus 8.5.2015

006_1024x683
Griinit on nyt avattu, paitsi 12 ei kestä ihan vielä pelaamista. Maan lämpötila on ollut viime aikoina liian alhainen, mikä on vaikuttanut siementen itämiseen. Kasvusto griineillä on vielä niin harva, että emme jyrää griinejä levän pelossa. Alhaisen maan lämpötilan voi todeta mittarilla, mutta myös griinien vaalea väri kertoo, ettei heinä pysty vielä käyttämään laittamiamme lannoitteita täysipainoisesti. Lämpötilan merkitystä voi itsekin testata siten, että laittaa heinän siemeniä multaan ja laittaa purkin sitten jääkaappiin. Purkkia ei tarvitse edes tarkistaa pariin kolmeen viikkoon.

007_1024x681

Griinit tulevat paranemaan selvästi, kunhan pääsemme jyräämään ja leikkaamaan korkeutta alas. Tällä hetkellä leikkuukorkeus on 5 mm, viime kaudella olimme kolmessa.

Saamme kesätyöntekijöitä lisää tulevien viikkojen aikana. Kunhan vahvuus riittää, bunkkereiden kunto ja kentän yleisilme siistitään. Tällä hetkellä pystymme juuri ja juuri hoitamaan leikkuut ja lannoitukset. Tulevalla viikolla griineille tehdään ruiskutuksia. Väylät saavat ensimmäisen lannoituksen tiistaina tai keskiviikkona riippuen sateista. Autot saadaan varmaankin käyttöön viikon päästä, jollei taas tule jokin vedenpaisumus.

Kiitos kaikille kärsivällisyydestä. Kentän kunto tulee paranemaan paljon lähiaikoina.

t.Pasi


Tilanne kentällä 10.4.2015

Huhtikuun kymmenennen päivän iltaa,

Griinit, lyöntipaikat ja väylät on eilen ja tänään pystyleikattu. Griineille ruiskutettiin kevyt lannoitus ja laitettiin harsot takaisin päälle. Meillä on näkyvissä normikevät. Kaksi kertaa viimeisen kymmenen vuoden aikana meidän kylänurmikkamme on selvinnyt hengissä talvesta (2007 ja 2014). Seuraava kerta vaikuttais olevan 2021. Väylät on ihan asialliset ja lyöntipaikat alkavat varmasti vihertää, kunhan lämpöä saadaan. Kasvualustan pintakerroksen lämpötila on nyt noin 6 astetta, joten odotan griinien lähtevän kasvuun melko nopeasti harsojen alla. Eteläpuolella olevat griinit, kuten 4,8,18,9 ovat jo nyt aika hyvässä menossa.Ensi viikolla laitamme sadetusjärjestelmän toimintaan sekä puhdistamme bunkkerit talven jätteistä. Kalusteita tuodaan lisää kentälle ja klubille. Tarkkaa päivää griinien avaamiselle on vaikea sanoa, koska kaikki riippuu säästä ja erityisesti lämpötiloista. Kuitenkin avaamme kentän kesägriineille heti, kun se on järkevästi mahdollista.

Näillä mennään, Pasi


Tilanne kentällä 4.3.2015

Hauskaa maaliskuun alkua,

Minulla alkaa kymmenes kausi Rinkussa ja kentällä on ollut paksuin jääkerros minun aikanani. Onneksi jää ehti peittää kenttää vain pari kuukautta. Näillä näkymin väylät ja lyöntipaikat ovat selvinneet talvesta ihan asiallisesti, mutta jotkut griinit ovat kuolleet jääpoltteeseen, eli hapettomaan tilaan. Meillä griinineillä on lähes pelkästään kylänurmikkaa, joka voi kuolla jo parissa viikossa jään alla, jos jää sattuu olemaan teräsjäätä. Noh, kevät on vasta alkamassa ja luulen, että griinit saadaan hyvään kuntoon, kunhan kelit ja maa lämpenee. Tällä hetkellä pinnassa on sulaa maata noin 5-6 senttiä ja routa jatkuu siitä noin kahteenkymmeneen senttiin. Toivottavasti sulava loska griinien pinnassa vie roudan mennessään.

Vaikka kylänurmikka on yksivuotinen kasvi, niin viime keväänä griinit säilyivät poikkeuksellisesti hengissä. Se tarkoittaa sitä, että meidän kylänurmikkamme on vuosien saatossa muuttunut osittain monivuotiseksi. En kuitenkaan pidä sitä erityisen huonona, että joillakin griineillä kasvusto on talven aikana kuollut. Meillä oli jo viime keväänä paljon ylivuotista kylänurmikkaa viheriöillämme ja esimerkiksi kutosella alkoi kasvusto harveta hoitotoimenpiteistä huolimatta. Nyt saamme joillekin griineille uuden kasvuston, joka kestänee paremmin koko kauden rasituksen.

Harsot asennetaan griineille lähiaikoina, kunhan pinta kuivuu sen verran, että saamme tarpeelliset ruiskutukset ja lannoitukset tehtyä. Kenttä avataan talvigriineille heti, kunhan saamme roudan pois ja väylät riittävän kuivaksi. Tällä kaudella kentällä jatkaa sama erinomainen henkilökunta kuin viime kaudella, joten meillä kaikilla on lupa odottaa hyväkuntoista pelialustaa ja sujuvaa pelaamista kaudelle 2015.

Suotuisia kevätsäitä toivoen, Pasi

Kategoriassa Kenttämestarin blogi